Het verbeteren van een behandelmethode door het gebruik van een applicatie

Reuma handen app

,

Hi-tech zaken als smartphones en apps worden vaak gezien als iets typisch voor de jongeren onder ons.

Maar dit is eigenlijk al lang niet meer waar. De iPhone was bijvoorbeeld voor veel mensen de eerste echt fijne gebruikerservaring met een 'computer'. En die bestaat ook al weer 5 jaar. En er zijn ook al mooie voorbeelden van hoe 'ouderen' goed gebruik kunnen maken van apps.

Daarom vroegen wij ons samen met Reade - Revalidatie & Reumatologie af hoe we met een app het revalidatieproces na een reumaoperatie kunnen verbeteren. Hieronder een beschrijving van de uitkomsten.

De Handen app stimuleert de patiënten na de operatie om oefeningen te doen. Het succes van de behandeling hangt namelijk volledig af van het vaak oefenen. Doordat men een smartphone bijna altijd bij de hand heeft is een app het ideale middel om de patiënt hierbij te coachen:

 • Tijdig attenderen op het doen van de oefeningen
 • Positief stimuleren om de oefeningen goed te doen en vol te houden.

Hierbij spelen Game dynamics een mooie rol.

De functionaliteiten van de applicatie

De app ondersteunt mensen in het revalidatieproces na een operatie aan hun hand. De revalidatie is een onderdeel van de operatie. Deze nabehandeling (oefeningen die men zelf doet) voorkomt dat door interne littekenvorming het effect van de operatie teniet wordt gedaan.

Het is belangrijk dat men direct na de operatie start met deze nabehandeling, de oefening vaak en op tijd doet, en deze lang genoeg volhoudt. De nabehandeling is zeer eenvoudig: door middel van wat oefeningen moet men de hand een aantal keren per dag bewegen. Het probleem hierbij is dat dit pijn doet, en dat men de hand eigenlijk helemaal niet wil bewegen.

Functionaliteiten van de app:

 • Helpt de cliënt herinneren aan het doen van de oefening
 • Houdt bij hoe vaak de oefening gedaan wordt
 • Stimuleert de cliënt als de oefeningen niet gedaan worden
 • De app beloont de cliënt, en deelt medailles uit als men bepaalde mijlpalen heeft behaald

Hoe kan zo'n app eruitzien? Een korte uitleg hieronder beschrijft verschillende scenario’s en functionaliteiten.

First use

Wanneer de app voor het eerst wordt gebruikt, doorloopt de patiënt een introductie. In deze introductie wordt uitgelegd wat je met de app kan doen, en waarom het gebruik van de app nodig is. Om het gebruik van de app persoonlijk te maken, zal de gebruiker een aantal vragen moeten invullen zoals:

 • Vul de tijd van opstaan in (ongeveer)
 • Vul de tijd van naar bed gaan in (ongeveer)
 • Vul in hoeveel dagen je de herinneringen wilt krijgen

Soda studio

De app berekent nu hoe groot het interval is tussen de herinneringsmomenten. Deze herinneringsmomenten zijn zichtbaar in een dagoverzicht. Via instellingen kunnen deze tijden later worden aangepast. Naast een dagoverzicht met herinneringsmomenten, is er ook een behandeloverzicht met alle dagen van het revalidatieproces. De oefeningen kunnen hier alvast worden bekeken. Eventueel kan de patiënt hiermee de eerste keer samen oefenen met de zorgverlener.

Soda studio
Soda studio

Starten van het oefenen

De app herinnert je aan de oefeningen door middel van een 'push message'. De patiënt kan natuurlijk ook op eigen initiatief oefenen. Via het dashboard kun je starten met oefenen. Een game element is toegevoegd in de vorm van het 'hand-poppetje', deze vraagt je of je klaar bent voor de oefeningen.

Soda studio

Aanmoedigingen en stimuleren tijdens het oefenen.

Het is belangrijk om bij het oefenen aan te moedigen. Dit gebeurt tijdens de oefening door aan te geven hoe ver je al bent: "4 dagen van de 16 dagen". Tussen de oefeningen door krijgt de patiënt een aanmoediging. Per oefening krijg je feedback, wanneer je oefening hebt afgerond krijg je een vinkje bij de behaalde oefening.

Soda studio

Wanneer de gebruiker tijdens het oefenen dreigt af te haken, is belangrijk om te stimuleren om door te gaan. Dit gebeurt door een snooze-moment mogelijk te maken, en door een extra aanmoediging van een lotgenoot.

Soda studio

Feedback door overzicht

De gebruiker krijgt per dag feedback met de oefenresultaten van die dag. Wanneer er weinig is geoefend die dag; zal ‘het handje’ proberen de gebruiker te verleiden om die dag nog één keer een oefening te doen. Dit geeft een goed gevoel aan de gebruiker, en stimuleert om te blijven oefenen. Wanneer het goed gaat krijgt de gebruiker een extra aanmoediging. Deze aanmoediging geeft aan dat het goed gaat, en dat de gebruiker zo moet volhouden.

Soda studio

Binnen het behandelschema kan de patiënt ook mijlpalen behalen. Een extra beloning in de vorm van een medaille wordt dan uitgedeeld.

Soda studio

Conclusie

De app moedigt aan om te oefenen en motiveert om door te gaan wanneer de patiënt dreigt af te haken.

Deze app kan het verschil maken tussen een gelukte en mislukte behandeling van een operatie. Fijn voor de patiënt en kostenbesparend voor de gezondheidszorg.

Benieuwd naar innovatiekansen in jouw werk? Wij kunnen je helpen deze te verkennen; bijvoorbeeld d.m.v. enkele gezamenlijke strategische workshops en het schetsen van een eerste concept.

Neem hiervoor contact op met Evan Gelders, +31 6 29 07 45 36, evan@sodastudio.nl

 • medical
 • reuma
 • operatie
 • e-health

Volg ons voor een Soda refill: