test

Sanoma Learning - TEAS

Feilloos toetsen creëren, afnemen en nakijken.

Klant: Sanoma Learning, Visual Design: Resoluut, Periode: 2014 - 2015, Contactpersoon: Evan Gelders

Feilloos toetsen creëren, afnemen en nakijken

Als leraar toetsen creëren, leerlingen testen en de resultaten nakijken en verwerken, dát is de kern van de professionele educatie tool TEAS. Met een internationaal projectteam uit Nederland en Finland is er intensief samengewerkt aan dit online systeem dat eenvoudig uitgerold moet kunnen worden in meer landen wereldwijd. Wij ontwierpen samen met Resoluut de interface van deze webapp.

Breed

Internationale samenwerking

Sanoma Learning is het moederbedrijf van een aantal grote educatieve bedrijven in Europa. Er zijn twee bedrijven gekozen om als founding stakeholders mee te denken in de werking en functionaliteiten van deze nieuwe tool.

Voor Nederland was dit Bureau ICE, gespecialiseerd in toetscreatie en ervaren met online testen met een bestaand eigen product, de TOA. Voor Finland is hierbij Sanoma Pro betrokken, een bedrijf dat toetsen en school materialen ontwikkelt. Vanuit Sanoma Pro was behoefte aan een digitaal test en assessment systeem in verband met de nieuwe landelijke examinering.

Een wereld van verschil

Samen met deze partijen is er gewerkt aan een gezamelijk systeem, makkelijker gezegd dan gedaan. De schoolsystemen van de twee landen is compleet anders in onderwijs strategie, communicatie met de student en het verkrijgen van toetsen en lesstof. De grootste verschillen op een rijtje:

   Nederland

 • Toetsen door Bureau ICE gecreëerd
 • Docent beperkt in vrijheid
 • Gesloten en cijfer gedreven communicatie
 • Veel gesloten vragen en automatisch nagekeken
 • Cijfer systeem van 1 tot 10
 • Verschillende leerwegen (VMBO, HAVO, VWO, etc)

   Finland

 • Toetsen door docenten gecreëerd
 • Docent compleet autonoom
 • Open en zeer persoonlijke communicatie
 • Veel open vragen en handmatig nakijken
 • Cijfer systeem van 4- tot 10
 • Een gezamenlijke leerweg

Design values

Elk scherm is ontworpen met de volgende design values in het achterhoofd om consistentie en kwaliteit te verzekeren.

circle

Clear

Elk scherm geeft de gebruiker duidelijk inzicht in de huidige status van toetsen, studenten en resultaten. Er is geen handleiding nodig om het systeem te snappen.

circle

Breeze to work with

Ondanks de complexe taken moet het systeem licht en simpel aanvoelen. Iedereen van ICT held tot bijna gepensioneerde leraar moet met het systeem kunnen werken.

circle

Relevant

Elke pagina moet toegespitst zijn op de gebruiker. Een docent moet alleen zijn eigen klassen, resultaten en vakken zien. Dit houdt het systeem simpel en overzichtelijk.

Breed

Alle belangrijke updates in een oog opslag

Het dashboard is de landingspagina voor de leraar, hier kan hij alle recente gebeurtenissen in de gaten houden: binnenkort startende tests, recente resultaten en toetsen waar actie op verricht moet worden.


Packshot VD Visual
Packshot ID Interaction

Totale controle over de toetsen

In Finland is de leraar in staat zelf toetsen te creëren. De Finse docent stelt zijn eigen toetsen samen uit een grote hoeveelheid opdrachten binnen verschillende vakken en vaardigheden.

Na deze toets te hebben samengesteld kan hij ook de inhoud van de opdrachten wijzigen, om het zo echt zijn eigen product te maken. De docent stelt op deze manier een grote bibliotheek van toetsen samen die hij kan hergebruiken.

2-columns

Toetsen toewijzen

Na het publiceren van een toets kan de docent deze toewijzen aan groepen en studenten. Na het toewijzen kan de student de toets starten in het aangegeven tijdslot.2-columns

Weten waar je aan toe bent

Op het dashboard van de student kan hij snel zien welke toetsen nu beschikbaar of ingepland zijn. Zo is de leerling altijd voorbereid.

Breed

Start de tijd

In de toetspeler is gebruik gemaakt van onze kennis uit voorgaande projecten voor Malmberg MBO en Malmberg VO. De student heeft een duidelijk overzicht van alle belangrijkste aspecten van een toets, de huidige vraag, de vragen die nog komen en de hoeveelheid tijd die hij nog over heeft.

Nakijken zonder inkt aan je handen

2-Split

Als de student klaar is met zijn toets kan de docent direct de resultaten inzien. Niet alleen de cijfers maar ook alle antwoorden die de leerling heeft gegeven. Bij toetsen met open vragen kan de docent de antwoorden nakijken en hier persoonlijke feedback op geven.

2-Split

Hoe heeft de student gepresenteerd ten opzichte van de landelijke norm? Nadat alle resultaten binnen zijn kan de docent dit inzien in de analytische tool.

Een persoonlijk tintje

Elke afnemer van het systeem krijgt zijn eigen uitstraling door de bedrijfsspecifieke skins. Eén layout maar een compleet andere look en feel.

Breed

Testen in alle talen

Zoals gebruikelijk bij alle projecten van Soda studio is ook TEAS uitvoerig getest door middel van prototypes bij de uiteindelijke gebruikers. Omdat de gebruikers in Nederland en Finland behoorlijk verschillend zijn, hebben we het in beide landen getest. Beide docenten en studenten hebben de toptaken uitgevoerd in het nieuwe systeem.

Breed