02 maart 2021

Solliciteren kun je leren

Werken bij Soda studio, wie wil dat nou niet? We hebben in de loop der tijd dan ook veel sollicitaties langs zien komen. Van de meeste werden we blij, maar soms konden ze nog wel een verbeterslag gebruiken. Daarom hebben we hier de belangrijkste tips op een rijtje gezet om je kans op succes flink te verhogen. Dus, volg deze tips goed en wie weet speel jij straks potjes tafelvoetbal in onze kantine. En mag je tussendoor nog wat designen voor toffe klanten ook.

Portfolio

1. Laat zien hoe je denkt

We zijn heel benieuwd hoe je denkproces eruitziet. Hoe vlieg je bijvoorbeeld een probleem aan? En op welk project ben je het meest trots? Laat zien hoe je keuzes maakt en wat je rationale is. Vertel ook wat minder goed ging en waar je van hebt geleerd. Het hele verhaal dus, en laat dat ook vooral zien in je portfolio. Die 3D-mockups zijn fancy, maar denk eraan om ook je schetsen, flowcharts en wireframes te laten zien. En ook belangrijk: houd het kort en bondig.

 

2. Go big or go home

Laat je werk voor zich spreken. Kies dus grote, duidelijke afbeeldingen die je project het beste uitleggen. Een toffe flow of geniale micro-interactie ontworpen? Een foto zegt meer dan duizend woorden.

 

3. Maak duidelijk wat precies je rol was

Vet hoor, die case voor Nike. Maar wat heb je precies gedaan? Omschrijf per case wat jouw rol was binnen het team. Zo kunnen we je werk beter beoordelen en krijgen we inzicht in jouw people skills. En dat laatste is erg belangrijk in ons vakgebied.

 

4. Vergeet vooral het UX van je portfolio niet

The proof is in the pudding. Als designer is het portfolio je visitekaartje. Wij hebben natuurlijk een goed oog voor een lekker werkende website met een duidelijke hiërarchie. Zorg dus dat deze in orde is en jouw visie en vaardigheden als designer laat zien. Hier scoor je namelijk punten mee. Je hoeft echt geen front-ender te zijn om een degelijk portfolio te maken: met diensten als Squarespace en WordPress kun je in korte tijd een goed werkend portfolio online zetten.

 

Bonus: Doe een design challenge

Net afgestudeerd en heb je nog niet zoveel werk om te laten zien? Geen probleem. Het gaat ons om jouw talent, drive en ambitie. Toon daarom eigen initiatief en doe een design challenge, redesign of expert review. Schrijf hier een artikel over of maak er een vette case van. Zo laat je zien dat je gemotiveerd bent en hoe je over design denkt.

Solliciteren kun je leren

CV & Motivatie

5. Check je cv

De volgende dingen zijn vrij voor de hand liggend, maar zijn toch belangrijk om in het achterhoofd te houden. Houd je cv duidelijk en kort. Werkervaring is belangrijker dan je opleiding, dus begin daar mee en zet je meest recente ervaring bovenaan. Denk er ook aan om de inhoud van je cv (en motivatie) af te stemmen op de functie waarvoor je solliciteert. Een bijbaantje als vakkenvuller is niet direct relevant voor ons. Tot slot, en dit spreekt voor zich: check je spelling. Niets staat zo slordig als een cv of motivatie met taalfouten.

 

6. Maak werk van je motivatie

We leren je graag kennen als persoon. Je motivatie is de perfecte plek om je vanaf het begin te onderscheiden. Net zoals wij ons in jou verdiepen wanneer je solliciteert, willen wij dat jij je in ons verdiept. Een kwestie van initiatief tonen en laten zien dat je echt een werkplek wil vinden die goed bij je past. Noem niet alleen onze bedrijfsnaam, maar refereer aan projecten die je aanspreken en leg uit waarom. En voeg jij iets toe aan Soda of Resoluut wat we echt niet mogen missen? We’re all ears!

Solliciteren kun je leren

Sollicitatiegesprek

7. Bereid een slide deck voor

Je bent uitgenodigd voor een gesprek. Lekker bezig! Zorg ervoor dat je werk klaar is om te presenteren, dan loopt het gesprek een stuk soepeler. Kies bijvoorbeeld drie projecten waar je het meest trots op bent en die je designkunsten goed laten zien. Zet ze in een slide deck zodat we er lekker vlot door heen kunnen klikken. Eindeloos zoeken door mappen en Sketch-bestanden komt onprofessioneel over en haalt de vaart flink uit het gesprek.

 

8. Wees jezelf

We voeren graag een echt gesprek met jou. Wie ben je? En pas je binnen het team? Maak je dus geen zorgen en wees lekker jezelf. We vinden het vooral belangrijk dat je met passie en overtuiging kan laten zien waarom je bij ons wil werken.

 

9. Vraag om feedback

Niet aangenomen? Bummer! Je kan ons altijd vragen waarom je het niet geworden bent. Een sollicitatie is altijd een leerervaring, ook als je het niet bent geworden. Zo blijf je jezelf ontwikkelen. Wees dus vooral niet bang om hier tips over te vragen.

Solliciteren kun je leren

Alles check?

Mooi zo! Solliciteer dan op een van de vacatures bij Soda. En als er niks voor je bij staat, stuur dan gerust een open sollicitatie. We zijn namelijk altijd op zoek naar talent!

 

Over Soda studio

Soda studio is een strategisch product ontwerpbureau in Amsterdam. We zijn gespecialiseerd in het ontwerpen van digitale producten met impact op mens én business.

Written by

-

Bekijk alle blogs