01 april 2021

Afstuderen bij Soda: werken aan een scriptie die er echt toe doet

Wil jij afstuderen bij Soda? Dat komt goed uit, want bij ons zijn design studenten meer dan welkom. We vinden afstudeerstagiairs ontzettend belangrijk om nieuwe inzichten op te doen én om nieuw talent binnen te halen. En jij krijgt de kans om aan een toffe scriptie te werken die jij interessant vindt. Win-win dus.

 

Ontdek hoe we de samenwerking met afstudeerders aanpakken en gezamenlijk tot een topresultaat komen.

Afgeronde scripties bij Soda

Wij begeleiden jaarlijks studenten bij hun afstudeerstage in design en vinden de diepgaande onderzoeken ontzettend waardevol. Voordat we je meer vertellen over samenwerkingen met afstudeerders, beginnen we met een aantal spetterende eindresultaten. Deze afstudeerprojecten zijn onder onze begeleiding ontworpen.

1. E-commerce flows verbeteren op basis van emotie

Voor een e-commercegigant heeft onze collega Bas tijdens zijn afstudeerstage bij ons een model ontwikkeld dat de micro-emoties meet van klanten gedurende het bestelproces. Het doel is om op een vernieuwende manier in kaart te brengen welke verbeteringen bijdragen aan het optimaliseren van de gebruikersflow. Dit project is een typisch voorbeeld van hoe je volledig in een onderwerp duikt dat je zelf interessant vindt, om te zien of dit toepasbaar is in de bedrijfswereld.

Conceptontwerp met daarin de emotie van de gebruiker in kaart gebracht in drie simpele stappen

Aan het einde van deze afstudeerstage concludeerden we gezamenlijk dat deze tool doorontwikkeld kan worden van concept design naar software. Hierdoor kan op grote schaal gekeken worden naar emoties en de relaties tussen opeenvolgende gevoelens tijdens het plaatsen van bijvoorbeeld een bestelling. En dát is interessant om de volgorde van het bestelproces te heroverwegen of in te korten. Zo zet de scriptie van Bas flink wat ontwerpers aan het denken.

2. Depressiebestrijding effectief ondersteunen

De scriptie van onze afstudeerder Toufik is gewijd aan het ondersteunen van psychologen bij de strijd tegen depressie onder jongeren door middel van opdrachten in een mobiele app.

Het werk van Toufik belicht uitstekend hoe afstudeerders bij ons ook voor maatschappelijke problemen oplossingen kunnen bedenken. In dit geval helpt zijn oplossing om een tekort binnen de geestelijke gezondheidszorg te bestrijden door de tijd die jongeren met hun psycholoog hebben doelgerichter te benutten.

Een reflectie op de dag van een jongere

Dit project helpt om de doelgroep te ondersteunen op moeilijke momenten, ook als zij op dat moment niet in behandeling zijn. Je verlaagt zo de kans op een terugval, wat ook bijdraagt aan het tegengaan van het tekort in deze branche. Kortom, goed voor Toufiks leeftijdsgenoten, van waarde voor de betrokken organisaties en weer een gave scriptie op ons lijstje.

3. Boodschappen doen verduurzamen voor consument én supermarkt

Mijn eigen afstudeerstage richtte zich op een uitbreiding van een bestaande supermarkt-app. Het design zorgt ervoor dat klanten duurzame keuzes maken en verspilling verminderen. En dat alles op persoonlijk niveau.

Verschillende in-app toevoegingen bieden de gebruiker duurzame alternatieven

Dit soort projecten zetten een stip op de horizon voor het ontwerpen van personalisatie-functionaliteiten en het verkleinen van je ecologische voetafdruk als organisatie. Twee onderwerpen waar ik graag mee aan de slag wilde. Het toepassen van dit concept helpt de supermarkt op verschillende vlakken: Het versterkt de klantrelatie, maakt het klantproces comfortabeler, en het versterkt de online-offline-ervaring. Hierdoor heb ik het gevoel dat mijn oplossing daadwerkelijk iets toevoegt voor de organisatie.

Dit project werd trouwens genomineerd voor een Golden Dot Award, door het slimme gebruik van data!

3 uitgangspunten om jouw afstuderen te laten slagen

Onze samenwerking begint altijd met een vraagstuk waar je mee aan de slag gaat. Dat vraagstuk kan een bestaande vraag zijn van jou of van ons, maar ook een hele nieuwe richting om te verkennen zoals een interessant onderwerp waar jij of wij potentie in zien. Wij vinden het belangrijk om de scope van de scriptie gezamenlijk af te stemmen met jou, zodat je je met een gericht doel kan vastbijten in de materie. Soms koppelen we het vraagstuk aan één van onze opdrachtgevers, zodat jouw onderzoek ook direct praktische waarde heeft. Daarnaast bestaat de kans dat je oplossing daadwerkelijk door de klant wordt gemaakt.

Om de projecten zo soepel mogelijk te laten verlopen en om de oplossingen écht haalbaar te houden, hebben we een aantal uitgangspunten:

  • Jij krijgt persoonlijke begeleiding. Om je zo goed mogelijk te helpen, is het belangrijk om te zorgen voor de juiste match. Je wordt door een Soda-ontwerper begeleidt vanuit vakinhoudelijke expertise en natuurlijk krijg je de juist middelen, zoals handvatten voor het toepassen van verschillende design methodes.
  • We zijn nauw betrokken bij de richting die jij inslaat. Feedback vanuit de organisatie is cruciaal, maar we hebben ook oog voor waar jij naartoe wilt. Als innovatief bedrijf zijn wij altijd nieuwsgierig naar jouw frisse blik.
  • We checken constant de haalbaarheid. We kijken samen met jou met een scherpe blik naar wat wel of niet mogelijk is. Als het nodig is betrekken we andere disciplines vanuit onze zusterlabels Resoluut, Mr Koreander en Milkshake Research.

 

Na zo’n zes maanden rond je jouw afstudeerscriptie succesvol af en voegen we jouw spetterende resultaten toe aan het rijtje topscripties!

Ben je een student en ga je binnenkort afstuderen? Bekijk onze vacatures om te zien of wij een afstudeerplek vrij hebben. Heb je vragen over het schrijven van je scriptie bij ons? Neem dan contact op met Miriam.

Over Soda studio

Soda studio is een strategisch product ontwerpbureau in Amsterdam. We zijn gespecialiseerd in het ontwerpen van digitale producten met impact op mens én business.

Written by

-

Bekijk alle blogs