06 december 2021

Stage lopen bij Soda: Feedback krijgen en leren over UX-design

Soda studio bestaat uit een jong team van professionals. Een aantal van deze professionals zijn vanuit hun stage opgeleid binnen Soda. Denk hierbij aan afstudeer- en meewerkstages, maar ook wordt het team erg enthousiast van het begeleiden van mensen die al afgestudeerd zijn en ervaring op willen doen door middel van een stage. Eline en Jochem lopen sinds september stage bij Soda en vertellen alle ins en outs in deze blog.

UX design op twee manieren

Jochem is op dit moment bezig met zijn afstudeerproject voor de studie Communication & Multimedia Design aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Hij doet onderzoek voor Soda naar een vraagstuk voor Woonstad Rotterdam. Eline daarentegen is al afgestudeerd en heeft haar bachelor Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft gehaald.

Na mijn afstuderen heb ik besloten om een tussenjaar te nemen aangezien ik nog niet wist welke master ik wilde doen en ik meer over user experience (UX) design wilde leren om uiteindelijk een betere keuze te kunnen maken.

Eline, stagiaire Soda

Eline loopt met projecten mee om ervaring op te doen en te leren van de feedback die ze krijgt op haar ontwerpen. “Op dit moment ben ik bezig met ontwerpen voor een grote klant, waar ik opdrachten krijg van Lieke, zij is mijn tussenpersoon. Dit zijn kleine opdrachtjes die al gedaan zijn door het team en hier krijg ik dan weer feedback op”, aldus Eline. Verder mag zij meedoen met user tests en stakeholder interviews en zal zij na dit project nog met andere projecten meekijken.

Jochem daarentegen is vooral druk met zijn eigen opdracht. “In tegenstelling tot Eline ben ik elke dag zelfstandig bezig met een vraagstuk voor Woonstad Rotterdam. Hiervoor ben ik aan het onderzoeken hoe de woningcorporatie ervoor kan zorgen dat mensen online hun vragen en problemen kunnen fixen in plaats van dat ze de woningcorporatie bellen. Mijn taak is om hier een oplossing voor te ontwerpen. Hier ben ik een prototype van aan het maken en deze zal ik testen zodat de user experience van het ontwerp verbeterd wordt.” 

Stage lopen bij Soda: Feedback krijgen en leren over UX-design

Juniors begeleiding

Twee compleet verschillende stages, maar met hetzelfde doel: ervaring opdoen, leren van de feedback en uiteindelijk eind januari terugkijken op een leuke stage. Soda vindt het leren en opleiden dan ook erg belangrijk om de juiste expertise aan de klant te kunnen bieden. Zo wordt er bij het zoeken naar een afstudeeropdracht zo veel mogelijk gekeken naar wat er aansluit qua thema op de interesses van de stagiair en op die van het bedrijf. Bij Jochem waren de thema’s mobility, maatschappelijk en service. In deze drie categorieën heeft hij verschillende opdrachten voorgelegd gekregen, waar hij vervolgens uit kon kiezen. 

 

Stage lopen bij Soda: Feedback krijgen en leren over UX-design

Het team is behulpzaam en staat open voor begeleiding aan de stagiairs. “Ik heb één keer per week op vrijdag een momentje samen met mijn begeleider waarin ik vertel wat ik die week gedaan heb. Dit vind ik wel fijn aangezien het toch een soort update is van beide kanten”, zegt Jochem. Frank, UX-designer bij Soda, is de begeleider van Jochem: “Ik vind dit heel leuk om te doen en leer er zelf ook van. In mijn communicatie is het belangrijk dat Jochem zelf de ruimte krijgt om na te denken. Het ligt soms voor de hand om direct te benoemen waar verbeterpunten zitten, maar daar leert hij natuurlijk minder van.” Wat best wel bijzonder is bij Soda, in vergelijking met andere bedrijven, is dat er meerdere mensen van het team betrokken zijn bij de afstudeeropdracht.

Elke drie weken geef ik een demo aan mensen van het team om mijn voortgang te laten zien, te bespreken en feedback te krijgen. Zo word ik nog meer klaargestoomd voor het werkveld en krijg ik meer inzicht in de way of working.

Jochem, stagiair Soda

Onboarding bij Soda

Soda legt de focus verder erg op het onboardingsproces, om elke nieuwe werknemer een warm welkom te kunnen geven. Eline vertelt over haar onboarding: “Bij mijn sollicitatie was iedereen gelijk al heel open en behulpzaam en gaven ze ook aan te willen helpen met het contact leggen met andere design bedrijven binnen Makerstreet, als ik daar wat over wilde leren.” Het team kijkt naar het individu en diens doelen. Daarin proberen zij zoveel mogelijk tegemoet te komen door het geven van persoonlijke begeleiding en relevante feedback. Los van het leertraject is het, volgens Eline, “gewoon heel gezellig op kantoor.”

En wat ze na hun stage van plan zijn? Beiden weten ze dat nog niet zeker en hopen tijdens de komende maanden erachter te komen waar ze zich in willen specialiseren. Gelukkig hebben zowel het team als Eline en Jochem zelf, daar het volste vertrouwen in en kijken ze uit naar een leerzame en gezellige periode.

Word jij enthousiast van deze blog en wil jij stage komen lopen bij Soda? Check hier de vacatures: https://werkenbij.sodastudio.nl

 

Written by

-

Bekijk alle blogs