25 april 2023

Aan de slag met design voor XR

Met een voorspelde waarde van meer dan 111 miljard dollar in 2028, is het voor UX designers onmogelijk om XR te negeren. Extended reality (XR) is de naam voor de bundel van augmented-, virtual- en mixed reality (AR, VR en MR). Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van groeiende digitale industrieën en hoe deze technologieën kunnen bijdragen aan een betere gebruikerservaring. Maar waar kansen zijn, zijn ook uitdagingen. Wat als je morgen voor het eerst gaat ontwerpen voor XR, hoe moet je beginnen? Dit artikel biedt handvatten om te beginnen met XR ontwerp. Wil je weten hoe we aanraden om te beginnen met ontwerpen? Ik vertel het je met vijf tips!

Tip 1: dompel jezelf onder in immersie

Immersie is de toestand waarin een persoon zich volledig in een virtuele omgeving of ervaring bevindt, alsof ze er fysiek aanwezig zijn. Het is een ervaring die door XR kan worden gecreëerd, door de ogen en oren van de gebruiker te hi-jacken. Dit biedt oneindig veel mogelijkheden voor UX designers om gebruikers een unieke ervaring te geven. XR wordt steeds vaker gebruikt voor zakelijke en maatschappelijke doeleinden zoals; opleidingen, architectuur, de bouw, medische zorg en militaire training. Een goed voorbeeld is hoe politieagenten virtueel kunnen surveilleren om te strijden tegen etnisch profileren. Ze worden met verschillende situaties getraind en met behulp van een reflectie worden ze bewust van hun eigen keuzes. Bekijk dit project: vr-surveillance.

Als UX designer zijn we voortdurend op zoek naar naar inspiratie om technologie te versimpelen. Dit blijft hetzelfde voor XR, maar er komen een aantal nieuwe invalshoeken bij kijken omdat we van het ‘platte scherm’ overgaan naar immersie. Het is belangrijk om te leren over 3D, perspectief, lichtval en spatial sound design. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden want veel mensen zijn je voorgegaan, zoek inspiratie in vakgebieden zoals: film, theater, muziek en architectuur. Maar onthoud wel dat XR een nieuw medium is, dus niet alles kan een-op-een worden vertaald.

Kijkrichting richten

In XR is focus nog belangrijker dan ooit omdat gebruikers zelf controle hebben over hun kijkrichting. Als de focus niet wordt aangebracht is de kans groot dat de gebruiker informatie mist. Het is essentieel om visuele elementen en/of geluidseffecten toe te voegen die aansluiten bij de virtuele omgeving, zodat gebruikers zich beter kunnen oriënteren en meer betrokken voelen.

Maak het compleet met muziek en geluid

Een XR ervaring zonder geluid of muziek is niet immersief omdat het gehoor een belangrijk onderdeel is van onze waarneming van de wereld om ons heen. Muziek en geluid zorgen voor een bepaalde sfeer en emotie die de gebruiker diep in de ervaring trekt. Het toevoegen van geluid en muziek maakt de ervaring realistischer en verhoogt de betrokkenheid en emotionele impact.

Aan de slag met design voor XR

Tip 2: ontdek de hardware

Het ontdekken van de mogelijkheden van de hardware is een cruciale stap in het ontwerp van XR-ervaringen. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende headsets met elk hun eigen unieke eigenschappen, evenals handschoenen met tactile feedback waardoor je objecten in de virtuele wereld kan voelen. Dit biedt ons oneindig veel nieuwe kansen om problemen op te lossen en het gebruiksgemak te verhogen. Een fijne manier van up to date blijven met de XR industrie is de Youtube pagina met VR-nieuws van Thrill Seeker: Tuesday Newsday.

Tip 3: denk na over het begin, een onboarding is het halve werk

Onboarding is een cruciale stap in het creëren van een succesvolle XR-ervaring. Dit is hét moment om de gebruiker in de juiste mood te krijgen. Eerst is het belangrijk om je doelgroep te definiëren en hun specifieke behoeften in kaart te brengen. Dit helpt bij het bepalen van de juiste functies en interacties voor de XR-ervaring. Daarnaast is het bepalen van het doel van de ervaring onmisbaar. Op basis daarvan kan je met de onboarding een positie innemen waarmee je de gebruiker laat ervaren wat je wilt dat ze ervaren. Met een onboarding kan je bijvoorbeeld: gebruikers activeren, een juiste mindset creëren, oefenen met tools/game mechanics etc.

Vervolgens is het belangrijk om de belangrijkste functies van de XR-ervaring te bepalen en te zorgen dat de gebruiker deze kan ontdekken en gebruiken op een intuïtieve manier die aansluit bij de verdere ervaring. Hierbij kun je denken aan een tutorial of gids die de gebruiker stap voor stap door de ervaring leidt. Ook visuele en auditieve hulpmiddelen kunnen helpen om de gebruiker te begrijpen hoe die moet interacteren met de XR-ervaring.

Gebruikers laten landen

Mijn eigen ervaring met het ontwerpen van onboarding heeft mij geleerd dat het gebruik van augmented reality een effectieve manier is om gebruikers in te wijden in de XR-ervaring. Hierdoor kan de gebruiker geleidelijk wennen aan de virtuele omgeving, waardoor gevoelens van desoriëntatie of misselijkheid worden verminderd.

Intuïtief uitleggen

Je kan zonder uitleg gebruikers het juiste gedrag laten vertonen door gebruik te maken van visuele hints. Dit zijn dezelfde principes als bij UX ontwerp voor het creëren van hiërarchie. Door bijvoorbeeld elementen te laten bewegen haal je de aandacht naar dat element. Onboarding in games zijn een goed voorbeeld van hoe een gebruiker intuïtief wordt meegenomen in de ervaring. Specifiek voor ouderen en jongeren kan het goed helpen om het juiste gedrag te laten vertonen.

Aan de slag met design voor XR

Tip 4: ontwerp voor XR in XR

Ontwerp software voor XR staat nog in de kinderschoenen vergeleken met app- en website ontwerpsoftware. Met Unity worden de meeste applicaties gerealiseerd. Unity is een combinatie van een 3D model software wat wordt aangevuld met back-end code. Deze combinatie maakt het mogelijk om je ontwerpen te realiseren en te gebruiken in een XR-headset. Om je ideeën echt te kunnen realiseren moet je uren maken, daarnaast is het volledig realiseren van ideeën niet altijd de snelste manier om te testen. Daarom zijn we opzoek gegaan naar ontwerpsoftware voor XR.


Shapes XR is mijn favoriete tool voor ontwerpen voor XR in XR. Je kunt eenvoudig gemaakte files in Figma met een database in XR halen. 3D modellen uit Blender kunnen worden ingeladen waardoor je in een ogenblik in een high fidelity XR omgeving staat. Samen met andere ontwerpers en developers kan je verschillende ideeën uitwerken en plaatsen in een storyboard. Dezelfde storyboard functie kan je ook gebruiken om in detail de functionaliteit van één onderdeel in werking te zien. Eén van de belangrijkste onderdelen van digitaal ontwerp is het zo snel mogelijk testen en het verzamelen van feedback. Dit is eenvoudig te bereiken door een code te delen met de klant die de XR omgeving in een headset, op een laptop of mobiel kan bekijken. Wanneer een idee klaar is voor verdere ontwikkeling in Unity kan de developer, opnieuw met een code, de scenes ophalen geëxporteerd naar Unity.


Het is een laagdrempelige en efficiënte manier om XR ideeën te creëren en te testen. Daarnaast is het ontwerpen in XR een eenvoudige manier om 2D fouten uit je ideeën te halen.

 

Shapes XR

Trailer van Shapes XR: ontwerpsoftware waarmee je in VR aan VR concepten kan werken met meerdere gebruikers tegelijk.

 

 

Toekomstige ontwikkelingen

Op dit moment werkt het team van Shapes XR hard aan het maken van functies voor geluid, animaties en interactiviteit. Met die ontwikkeling bevat het alle facetten van UX design om te ontwerpen en waardevolle testen te kunnen draaien.

Tip 5: Maak het toegankelijk

Veel mensen ervaren duizeligheid of misselijkheid wanneer ze voor het eerst in een XR omgeving zitten. Dit wordt ook wel motion sickness genoemd. Motion sickness ontstaat wanneer het brein conflicterende signalen krijgt vanuit zintuigen. Bijvoorbeeld in een XR-headset een kunstmatige wereld ziet bewegen, terwijl dat in werkelijkheid niet gebeurt. Door de gebruiker niet te laten bewegen in XR wanneer het lichaam niet beweegt kan je motion sickness voorkomen. Een korte periode van beweging hoeft niet per se motion sickness te betekenen, hoe langer hoe groter de kans wordt. Dit belemmert je wel in de mogelijkheden, daarom is het belangrijk om er bewust van te zijn en te kiezen wanneer je wel of niet wilt bewegen.

Bij het ontwerpen van de XR-applicatie moeten we rekening houden met de vereisten voor een hoge frame-rate. Dit is van belang omdat een hogere framerate ervoor zorgt dat de beelden vloeiend afspelen. Wanneer het beeld toch hapert door een lage framerate wordt motion sickness veroorzaakt. Hoe maken we dan mooie beelden met veel detail zonder de rekenkracht van de headset of aangesloten computer te overbelasten? Dit kan door het gebruik van efficiëntere technieken voor het renderen van beelden of door het beperken van het aantal elementen in de virtuele omgeving. We kunnen ook kiezen voor een lagere resolutie of minder geavanceerde texturen, zonder dat dit ten koste gaat van de gebruikerservaring. Dit is een balans die we moeten bewaren om een soepele en comfortabele ervaring te bieden aan de gebruiker, zonder dat deze misselijk wordt.

Toegankelijke interacties

Naast het voorkomen van motion sickness, is het kiezen van interacties is van groot belang voor toegankelijkheid. Het afstemmen van de interacties op je doelgroep is van groot belang. Het ontwerpen voor de fysieke mogelijkheden van de gebruiker is belangrijk voor het laten slagen van de ervaring. Door controllers en of knoppen weg te laten is de experience beter en sneller te begrijpen voor mensen met een mindere digitale kennis.

Veiligheid

In XR worden gebruikers in een virtuele omgeving geplaatst, waarbij de zintuigen worden overgenomen door een virtuele wereld. Hierdoor zijn gebruikers enorm kwetsbaar in de realiteit en is het belangrijk te ontwerpen voor hun veiligheid. Door dit in gedachten te houden bij het ontwerpen voor XR kunnen deze risico’s worden verminderd en kan een veilige gebruikerservaring worden gegarandeerd.

Aan de slag met design voor XR

Conclusie

XR is al een onderdeel van digitale ervaringen en wordt mogelijk de toekomst. Door de ontwikkelingen biedt het UX designers enorm veel kansen om nog gavere producten en ervaringen te gaan ontwerpen. Wanneer je gaat starten met je eerste project is het belangrijk om inspiratie uit bestaande vakgebieden te halen die ervaring hebben met immersie. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de XR industrie om slimme oplossingen te kunnen bedenken voor problemen die je tegenkomt.

Start de ideeën generatie fase met het ontwerpen in Shapes XR. Het is de tool die samenwerken bevordert en snel XR ervaringen creëert, in samenwerking met de bekende software. Onboarden is een cruciale stap in het creëren van een succesvolle XR-ervaring, dit is het moment om de gebruiker in de juiste mindset te krijgen en klaar te maken voor de rest van de ervaring.

Dus, UX designers, zet die XR headsets op en laten we samen de toekomst van digitale ervaringen gaan ontwerpen!

Written by
Ids Fijen
Afstudeerstagiair

Written by

-

Bekijk alle blogs