Twee voorbeelden van de Advieswijzer op desktop en iPad

IEP Advieswijzer

Neem korte toetsen af en onderbouw het middelbare schooladvies voor de leerlingen in je groep 8-klas.

Klant: Bureau ICE, Interaction Design: Soda studio, Visual Design: Resoluut, Periode: 2014-2015, Contactpersoon: Evan Gelders

Op eigen kracht het schooladvies geven

Vanaf dit jaar brengen groep 8-leerkrachten de middelbare schooladviezen aan hun leerlingen uit vóórdat ze de eindtoets hebben afgenomen (al vóór 1 maart), op eigen kracht. Om leerkrachten te helpen dit schooladvies objectief te onderbouwen, heeft Bureau ICE de IEP Advieswijzer bedacht.

Een web-app zoals deze heeft verschillende specifieke uitdagingen. Zo kan de dynamiek van de klas een natuurlijke afleider zijn en heeft een belangrijk deel van de leerkrachten beperkte ervaring met digitale applicaties. In hechte samenwerking met Bureau ICE hebben we hiervoor een succesvol ontwerp gemaakt.

Wat is de IEP Advieswijzer?

Om nieuwe gebruikers een vliegende start met de IEP Advieswijzer te geven, hebben we een korte onboarding gemaakt. Deze legt de hoofdfunctionaliteiten van het systeem uit aan de leerkracht in een herkenbare speelse basisschoolstijl.

2-Split

Toetsen maken

Leerlingen maken gedurende het jaar toetsen in het platform en de leerkracht onderbouwt zijn schooladvies met behulp van de resultaten.

2-Split

Adviezen uitbrengen

De leerkracht kan zijn advies verwerken in een aantrekkelijke rapportage voor de leerling en zijn ouders. Dit rapport wordt automatisch door het systeem gegenereerd.

Herkenbaar en eenvoudig

Het was extra belangrijk om dit product herkenbaar en toegankelijk te laten voelen. Dit was nodig voor acceptatie onder een groot deel van de leerkrachten, dat minder computer-savvy was.

2-columns

Pagina-layouts

De toegankelijkheid van het systeem komt terug in de pagina-layouts, waar een sterke hiërarchie van informatie bestaat met rijkelijk gebruik van witruimte, zodat de content kan ‘ademen’ en daardoor beter consumeerbaar is.

Rijk en sprekend kleurenpalet

Om het zakelijke gevoel van een ‘applicatie’ weg te nemen hebben we een rijk en sprekend kleurenpalet ontwikkeld dat aansluit bij de verschillende toetscategorieën. Dit is consistent doorgevoerd in alle elementen, waardoor het voor de gebruiker altijd duidelijk is waar hij zich naartoe beweegt of waar hij zich bevindt.

2-columns
2-columns

Eenvoudige stappen

Wanneer een functionaliteit complex wordt, nemen we de gebruiker aan de hand mee. We kiezen er dan voor om liever iets meer eenduidige stappen te laten doorlopen dan in één keer veel keuzes of informatie aan te bieden.

Basisschoolgevoel

Door de nadruk op visuele communicatie van gegevens en de speelse grafische stijl hebben we de applicatie een ‘basisschoolgevoel’ gegeven.

Soda studio

Resultatenoverzicht

Nadat de leerling toetsen heeft gemaakt, krijgt de leraar een uitgebreid overzicht van de resultaten. Deze resultaten kunnen vervolgens gebruikt worden voor het onderbouwen van het schooladvies aan de leerling.

browserframe
Responsive homepage desktop
schaduw

Talentenkaart

De leerlingen krijgen een talentenkaart met daarop hun schooladvies. Hier wordt op basis van het hoofd-hart-handenprincipe het advies onderbouwd. Deze driedelige onderbouwing geeft een totaalbeeld van de leerling. De talentenkaarten komen drukklaar uit het systeem.

talentenkaart

Responsive

Tablets worden steeds meer gebruikt in het klaslokaal en dit zal de komende jaren alleen maar toenemen. Daarom is de IEP Advieswijzer ook responsive voor tablet-formaten.

Razendsnelle live verbinding

Leerling en leerkracht staat direct met elkaar in contact via web-sockets-technologie.

Web-sockets

Web-sockets-technologie bouwen we natuurlijk niet zelf, maar we vinden het prachtig dat het in de applicatie zit. Hiermee kunnen de web-apps op de devices van de leerling en de leerkracht razendsnel met elkaar communiceren. Dit stelt de leerkracht in staat direct te reageren wanneer een leerling vraagt of zij mag starten met een toets (een proces dat zonder deze techniek veel langzamer zou verlopen). Deze snelheid levert een prettige gebruikerservaring op.

Resultaten

Binnen een jaar na lancering van de pilot in januari 2015 zijn deze mooie resultaten behaald.

71 basisscholen aangesloten
1500 leerlingen actief
46 basisscholen in proefperiode

Naast deze cijfers liet een tevredenheidsonderzoek van Bureau ICE zien dat gebruikers de IEP Advieswijzer mooi en overzichtelijk vinden.