Kluwer Creator

Kluwer Creator

Inzicht en overzicht voor samenwerking binnen een redactie

Klant: Kluwer, Visual Design: Resoluut, Periode: Zomer 2012, Contactpersoon: Evan Gelders

Vraag

Kluwer is de grootste vakuitgeverij van Nederland. Het levert juridische informatie, fiscale informatie en informatie op het gebied van overheid. Dit alles wordt door professionals gecreëerd; auteurs en redacteuren die vaak naast een drukke baan werkzaam zijn voor Kluwer.

Kluwer heeft ons gevraagd om de webbased tool die wordt gebruikt om vakinformatie te creëren, controleren, en redigeren volledig opnieuw te ontwerpen; de Kluwer Creator.

Aanpak

Er werken ruim 4000 auteurs en 300 redacteuren met de Kluwer Creator. Zij werken voor verschillende uitgaven, en met verschillende typen content. Om de Creator geschikt te maken voor al deze redactieprocessen hebben we de verschillende stakeholders uitgebreid betrokken in het ontwerpproces. Dit hebben we gedaan door kennis- en brainstorm-sessies te organiseren. Ook hebben we het ontwerp tussentijds uitgebreid getest met eindgebruikers.

Resultaat

Het resultaat is een web app die overal toegankelijk is. De nieuwe Kluwer Creator zorgt ervoor dat auteurs en redacteuren weer samen kunnen werken, doordat inzicht in elkaars werk en overzicht in het ontwerp dit mogelijk maken. Door tijdens het ontwerpproces te blijven luisteren naar de eindgebruikers is de Kluwer Creator geschikt voor de vele verschillende soorten content die Kluwer uitgeeft.

Als aangename verrassing bleek ons ontwerp ook nog eens genomineerd te zijn voor een Dutch Interactive Award, waar we uiteraard trots op zijn.

Van “werk over de schutting” naar een open samenwerking

De nieuwe Kluwer Creator richt zich niet alleen op het schrijf- en creëer-werk, maar ook het proces daaromheen; het samenwerken.

oude situatie

Oude situatie

In de oude auteurstool van Kluwer is het content-creatie proces rechtlijnig ingestoken. Iedere auteur of redacteur gooit daarbij eigenlijk zijn werk over de “schutting” naar de volgende stap in het proces. Daarna verdwijnt het zicht op het werk. Samenwerken in deze tool is daarom lastig en werk verdwijnt soms, of blijft om onduidelijke redenen bij één van de betrokkenen hangen.

nieuwe situatie

Nieuwe situatie

Een open samenwerking is één van de belangrijkste uitgangspunten in het ontwerp van de nieuwe Kluwer Creator. Iedere betrokkene bij het bewerken en publiceren van content heeft altijd zicht op het werk, zelfs als zijn taak er op zit. Onderlinge communicatie is eenvoudig, en werk kan makkelijk nog even heen en weer getikt worden tussen de verschillende auteurs en redacteuren.

Inzicht & overzicht

Om goed samenwerken mogelijk te maken is inzicht en overzicht noodzakelijk.

Kluwer Creator Dashboard

Overzicht

Het dashboard geeft overzicht van het werk dat voor een auteur, redacteur of een complete redactie klaarligt. Daarnaast laat het zien wat voor werk eraan zit te komen. Zo blijft er zicht op het hele proces.

Kluwer Creator Dashboard details

Inzicht

Vanaf het dashboard is er inzichtelijk wat er verder met het werk gebeurt waar een auteur of redacteur aan heeft meegewerkt. Hiermee worden blackboxes voorkomen, en wordt werk niet zonder meer “over de schutting gegooid”; het werk blijft voor iedere betrokkene toegankelijk.

Om het bewerkingsproces te structuren worden binnen de Creator de verschillende taken aangegeven. Het werk wordt daarmee ook aan de betreffende personen toegewezen.

Een editor op maat, maar nog steeds flexibel

De Kluwer Creator is volledig op maat gemaakt, en tegelijkertijd flexibel gebleven. Zo blijft de samenwerking binnen iedere redactie vrij in te richten.

Kluwer Creator Editor

Vrijheid in taak, functionaliteit op maat

Het schrijf- en creëer-werk wordt uitgevoerd in een editor op maat. Deze is ingericht op de verschillende schrijvende en controlerende taken binnen een redactie. De tabbladen in de editor ondersteunen de verschillende taken.

Ondanks ondersteuning voor specifieke taken binnen een redactie blijft de editor flexibel in gebruik. Het werk blijft voor iedere betrokkene toegankelijk, en iedereen heeft dezelfde (bewerkings)mogelijkheden én daarmee dezelfde “kijk” op het werk. De samenwerking en het content creatie proces blijft hiermee voor iedere redactie vrij in te richten.

Kluwer Creator Editor Formatting

Opmaak

Na het schrijven wordt de opmaak vaak nog door een tweede persoon gecontroleerd. Het tabblad ‘opmaak’ is speciaal voor deze controlerende taak ingericht. Het tabblad verandert de weergave van de tekst om de controle te vereenvoudigen.

Kluwer Creator Editor Verwijzingen

Verwijzingen

Ook alle verwijzingen binnen de tekst worden na het schrijven gecontroleerd. De weergave ‘verwijzingen’ laat duidelijk zien welke verwijzingen gecontroleerd zijn, of welke verwijzingen nog niet in orde zijn.

Kluwer Creator Editor Trefwoorden

'Metadatering'

Trefwoorden maken onderdeel uit van het ‘metadateren’ van de stukken. Ook dit is vaak een aparte redactionele taak.

Altijd toegang tot gerelateerde stukken

Tijdens het schrijven heeft een auteur makkelijk toegang tot gerelateerde stukken binnen het onderwerp waar over wordt geschreven. Zo blijft alles netjes in context.

Kluwer Creator Editor met stukken context

Tijdens het schrijven of herschrijven van bijvoorbeeld een stuk commentaar bij wet- en regelgeving is de context van het te schrijven stuk ontzettend belangrijk voor de auteur. Andere stukken commentaar, de daadwerkelijke wetgeving, maar ook historische wetgeving, zijn tijdens het schrijven dan ook makkelijk te raadplegen en eventueel te bewerken.

Geschikt voor de vele Kluwer uitgaven

Door goed te luisteren naar de eindgebruikers is de nieuwe Kluwer Creator geschikt voor de vele verschillende soorten content die Kluwer uitgeeft

workshop met eindgebruikers


Die 4000 auteurs en 300 redacteuren die met de Kluwer Creator werken, doen dit voor verschillende uitgaven met verschillende typen content. Al die verschillende redactieprocessen binnen de Creator te faciliteren hebben we goed geluisterd naar de eindgebruiker. Dit hebben we gedaan door het ontwerp te testen met eindgebruikers en workshops met hen te organiseren.

Verschillende schermformaten

Een ontwerp geschikt voor de verschillende schermformaten waarop auteurs werken

verschillende schermformaten


Veel van de auteurs werken op een groot schermformaat, óf met meerdere schermen naast elkaar. Daarvoor hebben we het ontwerp geschikt gemaakt voor verschillende schermformaten.

Nominatie Dutch Interactive Awards

Naast de auteurs en redacteuren, werd het ontwerp ook binnen ons vakgebied goed ontvangen. Het leverde ons zelfs een nominatie op voor de Dutch Interactive Awards. Daar zijn we stiekem best een beetje trots op.