test

Smartwatch app voor meer activiteit

Motimate maakt extra bewegen op kantoor fun.

Beweeg meer tijdens je werkdag met Motimate

Een groot deel van de werknemers zit gemiddeld een whopping 6,5 uur per dag op de stoel. Dit is niet alleen slecht voor je taille. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat langdurig zitten de bron is voor een scala aan gezondheidsrisico's. Een goede oplossing is er nog niet. Kortom: een uitdaging waar je handen van gaan jeuken! Dus besloot onze Daan om zelf de oplossing te ontwerpen, voor zijn afstuderen. Zie hier het resultaat.

Wil je ook een smartwatch app voor je merk? Neem dan contact met ons op, of lees eerst even deze 10 design tips.

Video demo

De prototype demo-video laat een mogelijk gebruikersscenario binnen de app zien. Het prototype is gemaakt in de geweldige nieuwe prototyping tool: Principle for Mac.

De eerste kennismaking

Voordat het avontuur van start gaat stel je op je smartphone je eigen robot samen door je voorkeuren aan te geven. De tech-support binnen Motimate helpt je hierbij.

Breed

Notificaties als het hart van de app

De kracht van Motimate is het inspelen op onderbrekingen die mensen al tegenkomen tijdens de werkdagen. Denk hierbij aan: koffie halen, naar het toilet gaan en langs de printer lopen. Door context-awareness worden deze onderbrekingen opgemerkt door het systeem. Zo kunnen de notificaties om meer te bewegen precies op deze momenten verstuurd worden.

snel premie berekenen


Koppeling met je agenda

Iedereen begrijpt dat deadlines tijdens een werkdag prioriteit hebben. Toch blijkt uit observatie en interviews onder de doelgroep dat iedereen op een werkdag wel momenten heeft waarop meer bewogen kan worden.

Om hierop in te spelen is Motimate gekoppeld aan Google Calendar. Door de koppeling met het werkrooster worden er geen notificaties verstuurd op ongepaste momenten, zoals tijdens meetings. Ook kunnen extra notificaties en challenges juist verstuurd worden wanneer er weinig in de planning staat.

Breed

“Door rekening te houden met mijn agenda wordt de app een
toevoeging in plaats van een stoorzender” - Nick Zenel

Proces
2-columns

Motiveer je teamgenoten

De app leunt sterk op social proof. Werkt je collega niet hard genoeg mee aan het doel, en daarmee aan het verbeteren van zijn eigen gezondheid? Dan is het mogelijk om via de app even een reminder te sturen om wat meer te bewegen.2-columns

Een andere kijk op badges

Het beloningssysteem bestaande uit badges motiveert de gebruiker om net dat stapje extra te zetten. De badges zijn ontworpen op basis van 4 gamification principes van gamification expert Gabe Zichermann.

  • Zoek het evenwicht tussen genot en ambitieuze, voorspelbare prestatie
  • Ontwerp voor visuele aantrekkingskracht
  • Maak gebruik van principes van schaarste
  • Zorg voor een goede integratie met een groter systeem

De badges vormen een beloningssysteem waarbij maar 1 iemand een bepaalde badge in zijn of haar bezit kan hebben. Hierdoor ontstaat een competitief element waarbij je badges, door meer te bewegen, van elkaar af kunt pakken.

Het persoonlijke overzicht

Het persoonlijke doel om minimaal 45 minuten te bewegen per werkdag wordt weergeven in 2 cirkels. Deze cirkels delen het doel op in twee onderdelen. Hoeveel er bewogen is en hoeveel calorieën er daarmee verbrand zijn.

De status van de persoonlijke Motimate in het midden van de cirkels laat zien hoe de beweging van een individu reflecteert op de gezondheid van de Motimate. Beweegt iemand duidelijk te weinig dan wordt dit getoond door een Motimate die fysiek achteruit gaat. Om de Motimate fysiek weer sterk te maken moet je meer bewegen.

Take one for the team

Samenwerking is key binnen de app. Iedereen moet genoeg bewegen om het dagelijkse teamdoel te halen. De app stuurt daarnaast team-challenges die alleen met een groep deelnemers te tackelen zijn. De voortgang van het team wordt weergegeven in de status van de teamraket.

Zoomen

Team challenges

Team challenges motiveren het hele team om meer te bewegen tijdens een werkdag.

Meerdere kanten

Team vooruitgang

De team vooruitgang is op ieder moment te checken en wordt weergeven als een raket.

circle

Team goal

Het hele team werkt samen toe naar het einddoel voor de dag.

Ontdekken en belonen

Door genoeg te bewegen bereikt de teamraket nieuwe planeten in het universum. Wanneer je een planeet ontdekt volgt het belangrijkste beloningsmoment: het uitdelen van robotonderdelen. Net voor de gebruiker een nieuwe planeet bereikt kan de app dus extra motiveren omdat de beloning in zicht is.

Gelaagdheid

Nieuwe motivatie

Net voor de gebruiker een nieuwe planeet bereikt kan de app extra motiveren omdat de beloning in zicht is.

Artikel sluiten

Nieuwe robot onderdelen

Nieuwe robot onderdelen bleken de testpersonen sterk te motiveren om meer te bewegen.

“Als die robot onderdelen er supercool uitzien dan heb ik wel meer
motivatie om te bewegen. Dan kan je ergens naar streven” - Chris Molenaar

Proces

Nieuwsgierig?

Wil je ook een smartwatch app voor je merk? Neem dan contact met ons op, of lees eerst even deze 10 design tips.