test


Digitale leeservaring

Ontwerpen voor de optimale krantenervaring


Klant: de Volkskrant, Visual Design: Resoluut, Development: TouchTribe,
Periode: 2013 - 2014, Contactpersoon: Evan Gelders

De optimale digitale leeservaring

Met de nieuwe Volkskrant hebben we een echt digitaal krantenproduct gemaakt. Anders dan een papieren krant wordt de digitale krant niet één keer per dag bezorgd. Als er nieuws is kan dit direct gebracht worden.

De redactie is daarmee niet gebonden aan een dagelijkse deadline, waarop de krant klaar moet zijn, om gedrukt te worden. Als er nieuws is, of een mooi artikel klaar is dan kan dit direct gepubliceerd worden. Er zijn mogelijk meerdere deadlines per dag. Dit geldt niet alleen voor kleine nieuwsartikelen maar ook zeker voor verdiepende artikelen en onderzoeksjournalistiek.

Op deze manier wordt de Volkskrant zichtbaar de hele dag.


Bekijk ook de Volkskrant case in vogelvlucht

Digitaal echt anders dan papier

Een papieren krant is een fantastisch product. Allemaal hebben we wel een favoriet, en de momenten die we met krant en koffie kunnen doorbrengen zijn altijd waardevol. Iedereen leest een krant op z’n eigen manier. De één begint op de voorpagina. De ander bladert meteen door naar die ene rubriek. Hoe je een papieren krant ook leest, de ervaring verschilt van lezer tot lezer niet zo veel. Je hebt altijd een papieren bundeling in handen of op tafel liggen, die lineair is verdeeld in secties en katernen. Elke sectie bestaat uit één of meer pagina’s waarover artikelen staan verspreid, en van deze artikelen zijn alle onderdelen in één oogopslag te zien. De lezer scant het geheel van kop, intro, tekst, foto’s, streamers, inzetten, etc. en bepaalt daarna of hij het gaat lezen of niet.

van krant naar digitaal

Het lezen van een digitaal product werkt heel anders. Zo is van een lineaire opbouw van secties geen sprake. Daarnaast werkt de lezer de bundeling niet af van voor naar achter. Er bestaat namelijk geen eind. Er wordt continue gepubliceerd, maar ieder artikel kan niet zoals in de papieren krant opgemaakt worden.

Ook kan de lezer op een digitaal platform onmogelijk een artikel in z’n geheel bekijken. In de papieren krant geven verschillende elementen, zoals titel, ondertitel, inleiding, alinea’s, illustraties, kaders belangrijke aanwijzingen en duiding. Dit is digitaal een stuk lastigen vanwege het beperkte scherm waarin gescrolld en geswiped moet worden. Aan de andere kant biedt digitaal erg veel mogelijkheden in het verrijken van artikelen met digitale en gerelateerde content.

Maar misschien wel het belangrijkste verschil zit hem in de verdeling in sectiepagina’s met ankeilers en artikelpagina’s.

Van overzicht naar het artikelpagina

De term ankeiler stamt af van de Duitse betekenis 'aankondigen', ‘inleiden' en wordt toegepast op vrijwel alle voorpagina’s van zowel digitale als print-publicaties. Ankeilers dienen als inhoudsverwijzing naar een artikel op een verderop gelegen pagina. Digitale lezers kiezen op basis van de informatie die ze in de ankeiler zien of ze het artikel gaan lezen.

van sectie naar artikel

Artikelen die digitaal worden gepubliceerd hebben een plek nodig waar lezers ze kunnen vinden: de sectiepagina. Hier vinden ze een overzicht van ankeilers die ingangen naar de laatste artikelen die bij die sectie horen. Elke sectie binnen de digitale Volkskrant heeft zo’n overzichtspagina. De twee übersecties ‘Nieuws’ en ‘Cultuur en Leven’ zijn ieder een speciale variant van de overzichtspagina. Zij vormen de pijlers van de propositie en hebben daarom de twee voorpagina’s.

Lees meer over de ontwikkeling van de nieuwe structuur en propositie in: ‘De digitale Volkskrant’

De digitale volkskrant beschikbaar op ieder device

Met ontwikkelingen in devices en sociale kanalen is het steeds belangrijker dat je content op alle devices goed beschikbaar is. Daarom is de website responsive ontworpen. Dit betekent dat alle secties en artikelen optimaal worden gepresenteerd op ieder device. Dus of je nu een gedeeld artikel opent op je smartphone, de laatste nieuwsberichten volgt op je laptop, of een long read leest op je tablet, het leest allemaal even fijn.

Responsive home

Sectiepagina (voorpagina)

Responsive home

Artikelpagina