02 oktober 2023

Haal meer uit je app met Dynamic Island

Vanaf nu zal je op elke nieuwe iPhone een ‘dynamic island’ vinden, een functie die eerder alleen beschikbaar was op de Pro-versie. De befaamde ‘notch’ is vervangen door een dynamisch interface-gebied rond de camera met veelzijdige eigenschappen. Zo kan je bijvoorbeeld: notificaties, live activiteiten en beknopte statussen ‘in de periferie’ weergeven terwijl je gefocust bent op andere taken op je mobiel.

Vanuit een UX oogpunt is het dynamic island een echte power feature, waarvan wij verwachten dat veel meer apps deze zullen gebruiken in de toekomst. In dit artikel tonen we enkele conceptontwerpen om te laten zien hoe het dynamic island voor verschillende apps goed tot zijn recht zou komen.

Haal meer uit je app met Dynamic Island

Makkelijk navigeren zonder multitasken (voor Dott)

Dott is een micro mobility startup die elektrische steps en fietsen aanbiedt als een snelle en gemakkelijke manier om je te verplaatsen binnen Europese steden. In hun scale up-fase Soda heeft hiervoor de digitale strategie en mobiele applicaties ontworpen.

We laten zien hoe het Dynamic Island een waardevolle toevoeging zou zijn aan hun consumenten app. Stel je voor dat je op een elektrische step Londen aan het verkennen bent. In de drukke straten ben je aan het navigeren met Maps (natuurlijk met je telefoon veilig in de houder op de step) en je wil weten hoe lang je je step al aan het huren bent en welke afstand je hebt afgelegd. Dat is waar het Dynamic Island goed tot zijn recht komt: hierin toont Dott de afgelegde aflegde afstand en reistijd, terwijl je nog steeds in de Maps app zit.

Als je even stopt om in Maps te zoeken naar een leuk eettentje, wil je niet doorbetalen voor de huur van de step. Houd daarom het Dynamic Island ingedrukt waar twee nieuwe opties verschijnen: pauzeer en stop je rit. Restaurant gevonden? Klik op hervat en rij veilig naar bestemming.

Door het Dynamic Island op deze manier in te zetten, kunnen gebruikers zich focussen op de hoofdtaak: navigeren met de step. De sessie-informatie van Dott is altijd zichtbaar zonder dat de gebruiker moet interacteren met de telefoon.

Misschien nog leuk om te vertellen: ons ontwerpwerk voor Dott is bekroond met een Red Dot Design award in de categorie ‘Apps – Transport & Public sector’ en bij The Lovies wonnen we in de categorie ‘Best User Interface’. Lees er hier meer over.

Haal meer uit je app met Dynamic Island

Eenvoudig medicijninname bijhouden (voor MedApp)

MedApp is begonnen als medicijnwekker, waarbij gebruikers konden instellen welke medicijnen ze wanneer moeten nemen. Inmiddels bezorgt MedApp de medicijnen thuis, heb je inzicht in medicijnvoorraad en vind je er informatie over je medicijnen.

Op dit moment krijgen gebruikers van MedApp een herinnering dat ze een medicijn moeten nemen. Zodra ze deze hebben genomen moeten ze dit in de app afvinken zodat de voorraad wordt bijgewerkt. Als er weinig voorraad is, kun je via de app nieuwe voorraad bestellen. Het is dus belangrijk om het medicijn af te vinken zodat de voorraad altijd actueel is.

Een app is een handige oplossing, maar als wekker is een dynamic island visualisatie is wellicht al voldoende. In deze melding is er de mogelijkheid om direct de inname af te vinken, zonder de app te openen. Op deze manier wordt de huidige taak van de gebruiker niet onderbroken en wordt de voorraad meteen bijgewerkt. Zo kunnen er op tijd nieuwe medicijnen worden geleverd.

Haal meer uit je app met Dynamic Island

Toegankelijke reisinformatie (voor NS)

De NS app biedt voor reizigers een handige manier om hun reis te plannen. Momenteel kan de reiziger zich aanmelden voor een treinreis, waarna de NS updates stuurt bij bijvoorbeeld vertraging of uitval. Deze functie komt nog meer tot leven met Dynamic Island. In de compacte versie tonen we hoe lang de reis nog duurt en in welk soort trein je zit: intercity of een sprinter.

Zit je in de trein en wil je weten hoe veel overstaptijd je hebt en naar welk spoor je moet? Op dit moment moet je hiervoor de NS app openen en weer je treinreis opzoeken. Dit neemt extra tijd in beslag en kan sneller met gebruik van het Dynamic Island. Houd het Dynamic Island ingedrukt en zie direct waar jouw overstapstation is, hoe lang de overstap is en naar welk spoor je moet.

Zit je in de trein en ben je bijna bij je overstapstation? Dan wordt de NS app pro-actief: de app stuurt een slimme notificatie middels het Dynamic Island die vertelt naar welk spoor je moet. Zo heb je op het juiste moment de juiste informatie. Reist wel zo lekker.

Haal meer uit je app met Dynamic Island

Real-time de status van je bestelling volgen (Voor New York Pizza)

Met de New York Pizza app kunnen gebruikers gemakkelijk een bestelling plaatsen voor thuisbezorging of afhaal. In het geval van thuisbezorging heeft de app een overzichtscherm met bestelstatus: bestelling is ontvangen, je pizza wordt bereid of de bezorger is onderweg.

Als je net een lekkere pizza hebt besteld wil je natuurlijk snel kunnen zien of hij al bijna bezorgd wordt. Met de wachttijd tot bezorging in het Dynamic Island is dat nu razendsnel te zien. Wil je weten of ze al onderweg zijn of nog aan het bereiden? Houd het Dynamic Island ingedrukt en bekijk hier meer informatie.

Haal meer uit je app met Dynamic Island

In één oogopslag zien waar je vrienden zijn (Voor Whatsapp)

In WhatsApp kun je live locaties naar elkaar sturen. Handig als je wil weten waar iemand is, maar zodra je de app sluit is deze niet meer zichtbaar. In het dynamic island is nog steeds de afstand zien tussen jou en de andere persoon. Je ziet er ook een afbeelding van de persoon bij zodat je weet om wie het gaat. In de expanded versie is zelfs een kaartje te zien van waar jij zelf bent ten opzichte van de ander. Zo weet je precies waar de ander is, zonder de app te hoeven openen.

Haal meer uit je app met Dynamic Island

Soda helpt je verder

Met deze feature heeft Apple een deur geopend voor veel nieuwe manieren om je gebruikers nog beter van dienst te zijn. Ben je geïnspireerd geraakt en wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met onze managing partner Flin Nortier.

Written by

-

Bekijk alle blogs